Nettvett – hva er greit og ikke?

Postet av Holmlia Sportsklubb Håndball den 4. Sep 2022

Norges Håndballforbund Region Øst informerer

I dag tar vi bilder og videoer oftere enn før, men det er mye vi må tenke over før vi tar opp kameraet. Det er alltid viktig å ha respekt for andre menneskers rett til personvern. Noe som er greit for en er ikke alltid greit for en annen. Andre kan ha særlige grunner for at de ikke ønsker å bli tatt bilde eller video av – for eksempel at de bor på hemmelig adresse.

Noen synes kanskje ikke det er greit at morsomme klipp blir delt, selv om andre synes det. Husk derfor alltid å spørre om lov før bildet/videoen tas og før det deles. Andre ting som er lurt å tenke over er at uønsket publisering og deling kan føre til erstatningsansvar og straffeansvar i henhold til personopplysningsloven og åndsverkloven. I tillegg er hovedregelen at det alltid skal innhentes samtykke fra de som kan identifiseres på bildene/videoene.

Hva da med muligheten til å filme enkeltklipp – enten til sin personlige minnebok, til lagets analyseformål, eller til deling av stoff fra lagets kontoer? Det enkle svaret på det er at anbefalingen om å innhente samtykke fra de som fotograferes/filmes gjelder selv om du ikke planlegger å dele innholdet i sosiale medier.

For oss i Norges Håndballforbund er det viktig at idretten tilhører alle og at alle føler seg inkludert. Derfor har vi laget en oversikt som det er lurt å ha i bakhodet før man deler innhold i diverse digitale kanaler. For når det først er delt, så er det offentlig uavhengig om det er publisert på en lukket gruppe eller ikke.

  1. En tommelfingerregel kan være at man tenker igjennom: Ville jeg selv syntes det var greit at bildet/videoen blir delt?
  2. Ikke ta bilder/video av folk som ikke vet om det, som ikke vil at du skal publisere, eller som kan synes bildet/videoen(e) er flaut. Husk å innhente samtykke før fotografering/filming, uansett om du tenker å publisere innholdet eller ikke.
  3. Ikke glem at det du publiserer på nettet, er synlig for alle, og at det ikke forsvinner fra det digitale universet. Det er veldig lett å ta et skjermbilde eller skjermvideo. 
  4. Vær bevisst på hvilke situasjoner det tas bilder eller video i. Ta aldri bilde/video av nakne personer eller lettkledde barn, og publiser ikke bilder av kroppsdeler som normalt er tildekket med minimum svømmeklær.
  5. Dersom et samtykke trekkes tilbake, må publiserte bilder og videoer slettes der de er lagret og delt.

Hvis det ønskes å kringkaste breddehåndballkamper, gjelder egne regler. MyGame eier rettigheten til streaming/opptak av alle breddekamper som sorterer under Norges Håndballforbunds serier og turneringer. Les mer om MyGame-avtalen her!

Under finner du flere nyttige linker om nettvett for klubber, foresatte og spillere:

Nye regler for strømming av breddehåndball

Last ned samtykkeerklæring for publisering av bilder og film

Idrettsforbundets retningslinjer for publisering av bilder og film av barnKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.